25 år med skapertrang!

Jeg er nok arvelig belastet med sterk skapertrang og engasjement i blodet. «Du er så Viken», får jeg ofte høre – og det er i grunn helt greit. Fire år gammel var jeg da jeg trippa med store støvler bak pappa over forbrettet heime på Rydningsodden gård, og ivrig fortalte at jeg skulle ha mange hester i fjøset – eller bli frisør når jeg ble stor. 20 år gammel var svennebrev i dame- og herrefrisørfaget og egen bedrift i boks.

«Et hjerte uten drømmer er som å fly uten vinger»

IMG_4320

Å starte sin egen bedrift gir mye stolthet. Skapergleden, gjennomføringskraften og mestringsfølelsen er stor når gründerdrømmen lykkes. Det beste ved jobben er å få gjøre det jeg elsker. Jeg må faktisk klype meg litt i armen når jeg tenker på at jeg har vært så heldig å få være med på reisen til Ellemelle i hele 25 år!!! 25 år med skapertrang i blodet – i både medvind og motvind!

Da er det også på sin plass å reflektere litt over hva som har skjedd i løpet av alle disse årene….

Jeg er oppvokst med at skal du få til noe her i livet er det bare å jobbe for det, ingenting kommer gratis. Og jeg har jobbet hardt for å bli god på det som er mitt levebrød. Jeg tror virkelig at ALT er mulig, om man har bestemt seg med viljen, for viljen i oss er så sterk. Og lidenskapen for det man brenner for er som bensin på bålet.

SITTER I SAKSA!
Frisørfaget er et kreativt håndverksyrke. Et yrke med lange, solide og gode tradisjoner. Å være frisør gir deg en utfordrende, fargerik og spennende hverdag. Det aller viktigste i dette yrket er at du er glad i mennesker, at du oppriktig bryr deg og ønsker å yte god service til alle som setter seg i stolen din. Som frisør jobber vi helt inn på intimsona til kundene våre, det krever respekt, tillit, kunnskap om mennesker og gode kommunikasjonsegenskaper. Det krever også teft, anlegg, ett «godt øye» for detaljer og ikke minst mye trening og terping for å bli en teknisk og dyktig frisør. Det er et fag i konstant endring og du må alltid være sulten på å utvikle deg og bli bedre om du vil gi kundene det aller beste. Frisøryrket er min store lidenskap – og Ellemelle er mitt lille kreative univers.

Vi har vært aktiv lærebedrift i 19 år og hatt gleden av å drive med opplæring av mange, unge og lovende frisører. Lærebedriftene rundt omkring gir ungdommer og voksne mulighet til å fullføre en fagutdannelse, og ivaretar dermed en svært viktig samfunnsoppgave. Lærlinger tilfører ny kunnskap og nytt blikk på gamle rutiner. Ved å lære opp andre, utvikler man også sin egen kompetanse.

Ellemelle er også stolt mesterbedrift. Et kvalitetsstempel for godt og trygt håndverk. Mestertittelen er lovbeskyttet slik at bare de med gyldig mesterbrev har rett til å bruke tittelen mester.

IMG_2464

VÅR HISTORIE
Livet som gründer og småbedriftsleder kan være utfordrende, og så mange som to tredeler gir seg i løpet av de første fem årene (Statistisk Sentralbyrå, 2014). Gründerskap kan være som en boksekamp der du får noen kraftige smell – og det passer ikke alle.

skjermbilde

Jeg passer nok dessverre ikke inn i den typiske A4 boksen som vi alle helst bør passe inn i. Som gründere flest er jeg nysgjerrig, risikovillig og gløder for ideene og businessen min. Det er ingen 9-4 jobb å drive noe eget, så det kan være krevende, både for meg selv og de jeg har rundt meg. Tidlig i karrieren var jeg ekstremt uredd, utålmodig, sta, hadde en enorm arbeidskapasitet og pågangsmot, det var få ting som kunne stoppe meg. For noen kunne nok dette oppleves litt skremmende har jeg skjønt i ettertid. Jeg har hatt en sterk passion for å utvikle nye ting, bygge opp konsept, vært kreativ, målbevisst og fremtidsrettet. Noe av ideene har jeg lykkes med, men langt fra alle. Den enkleste måten å mislykkes på er å gi opp – men det har aldri vært et alternativ. Det krever tøffe prioriteringer og vi kjemper alltid til siste slutt, og med det har vi snudd mange nederlag på veien til seier.

De som kjenner meg godt vet at jeg er en rolig – men utålmodig sjel. Jeg er bygd for fart, har alltid hatt masse ideer og ser helst at de blir gjennomført så fort som mulig, de målene jeg har satt meg vil jeg gjerne nå. Jeg føler en enorm glede over å kunne skape noe nytt som gjør en forskjell for bedriften og tar oss et lite skritt videre. Med en god visjon, arbeidslyst, gjennomføringsevne og litt sunt bondevett kan man i alle fall komme et stykke på veg.

Fakta: Salong 8 AS ble etablert i 1986 – og åpnet på det nye Remasenteret som ble bygd på østre byområde i Namsos av kjøpmann Øystein Tungseth. 

Ellemelle (tidl. Salong 8) har vi bygd opp sten for sten siden jeg fikk muligheten til å kjøpe salongen og ta over drifta 15.august i 1995. Vi startet med 19 m2, et lite «bøttekott» i 2.etasje på Amfi Namsos (tidl. Remasenteret). Med tre ansatte og full fart gikk det bra fra første stund, så bra at regnskapskontoret ringte og lurte på hva i alle verden det var som hadde skjedd. Det ga mersmak, vi fikk blod på tann og sto på hardt videre. Første muligheten til å utvide salongen kom i 1997. Da gikk vi fra 19 m2 til 50 m2, og følte vi hadde kommet til himmelen da vi endelig fikk vinduer og dagslys inn i salongen!

I 1997 begynte vi også med datastyrt kasseløsning og hadde nettsider, noe som overhode ikke var vanlig innen frisørbransjen da. Vi kurset oss i inn og utland, hadde jevnlige moteshow og var aktiv som få. Vi drev god butikk i mange år, pusset opp og bygde ut med jevne mellomrom, og var stadig sulten på å skape noe mer.

I 2009  endret vi navn fra H2 Salong 8 AS til Ellemelle Namsos AS. Vi hadde 210 m2 til rådighet, drev frisørsalong, velværeavdeling og parfymeri – og hadde hele 15 ansatte. Vi tok i bruk onlinebooking med sms-varsling, noe som ga kundene mulighet til å bestille timene sine 24/7.

Det er ingen selvfølge å henge Gaselle-diplomer på veggen for en liten håndverksbedrift. Kåringen, som Dagens Næringsliv står bak, stiller strenge krav til både resultat, økonomisk ryddighet og vekst. Vi har fått denne utmerkelsen to ganger og det er vi veldig stolt av.

Gaselle bedrift

Etter å ha drevet salong i 17 år på Amfi Namsos var jeg etter hvert ganske mettet på å ikke kunne styre hverdagen og åpningstiden selv, så tiden var inne for forandring og nye utfordringer.

 

Ideen og ambisjonen var å skape en kreativ, sterk og bærekraftig kvinnelig arbeidsplass i Namdalen. Ellemelle og jeg ville mye – vi hadde store hårete mål og visjoner, var innovative innen bransjen, så vi ble positivt omtalt og lagt merke til over det ganske land. Det betyr alltid ekstra mye å få kred fra folk man ser opp til innen fagmiljøet. Vi planla også å lage et franchisekonsept av Ellemelle. I 2012 realiserte vi derfor visjonen for brygga ved Namsenfjorden. Vi brukte alle oppsparte midler til å bygge opp og renovere tre etasjer, totalt 350 m2 med et flott helhetskonsept innen hår, skjønnhet, helse og velvære – med prikken over i-en, et deilig boblebad ute på terrassen for å få vist fram sjøsiden av Namsos som den perlen den er.

brygga4 - Kopi

I den gule brygga ved vakre Namsenfjorden bygde vi et flott helhetskonsept.

IMG_4315

bb1

På bryggekanten hadde vi skjenkebevilling, noe som ble satt stor pris på av spa-gjestene.

Målet var å trekke folk til byen, samarbeide med reiselivsbransjen, skape et utviklende og godt miljø, med mange kunnskapsrike og engasjerte fagfolk som kunne jobbe med mennesket fra topp til tå – og gi kundene muligheten til å finne alt på en plass.

Vi lanserte også konseptet med «stolutleie» for frisører. En super og enkel inngangsbillett for frisører som ønsker å styre sin egen hverdag, drive selvstendig men uten den store risikoen. Dette var en ny måte å tenke business på her, og folk er som kjent ofte skeptiske til alt som ikke er prøvd ut før. Ser vi derimot til nabolandet Sverige er faktisk dette den normale måten å drive på innen bransjen.

Så selv om lokalene var fantastiske og forutsetningene lå til rette, var det dessverre vanskelig å få med seg de riktige menneskene til å brette opp ermene og ta sjansen på å drive sin egen bedrift under en felles paraply. Jeg er fortsatt helt sikker på at dette kunne blitt noe unikt og bra for Namsos….

IMG_4317

Uten motgang blir det ingen spenning – det er jo i motbakke det går oppover sies det. Har du ambisjoner, vil det stadig dukke opp nye utfordringer. Men det har aldri rokket ved det faktum at jeg elsker jobben min. Å ville noe, betyr også å måtte tåle mye, du må tørre å satse og tørre å gå på trynet. Dette er helt klart noe som de fleste kjenner seg igjen i, uavhengig om man er gründer, næringslivsleder eller toppidrettsutøver. Selv har jeg kjent det på kroppen, på flere måter – jeg tøyde strikken for langt og møtte den berømmelige veggen så det smalt. Alt ble svart. Mentalt og fysisk sett var jeg helt utslitt. Det sa stopp – viljestyrken var oppbrukt. Signalene hadde vært der lenge, men jeg lyttet ikke til det kroppen prøvde å fortelle meg, lyttet heller ikke til det de andre rundt meg sa, og det endte til slutt med langvarig sykemelding. Jeg var plutselig ei driftig dame ute av drift. Så mye som 60 prosent av norske ledere har vært utbrent eller i faresonen for å bli det. Jeg gapte over for mye i lange perioder, og det er nok mange som må igjennom en kvern for å se hva som er viktigst for dem. Nå er jeg mer bevisst på hva jeg kan gjøre for å unngå å havne der igjen, jeg er bedre på å sette grenser og ta valg som er gode for meg. Det er en del av livet å møte motgang, men jeg føler likevel jeg er mer robust og sterkere nå og har lært mye av denne erfaringen.
Det koster litt ekstra å ha ambisjoner, for man kommer seg ikke opp og frem med hendene i lomma. Kanskje faller du litt? Kanskje må du klarte ned av og til? Kanskje må du revurdere ting, ta noen skritt tilbake? Nullstille deg? Kanskje får du lyst til å slutte å klatre…?  Det er mye vi mennesker klarer når vi først gir oss i kast med utfordringene. I ettertid så ser man at det er de tøffe takene og de modige valgene våre som former oss til bedre mennesker.

ENDRING gir nye muligheter – Hver gang du gjør et litt bedre valg enn i går, blir du litt bedre. Det er alle de små valgene, alle små skritt, alle gode vaneendringer som til sammen bringer deg fremover mot målet. Hver gang du tenker en tanke, hver gang du lærer noe nytt, hver eneste opplevelse du har, endrer deg som person. Det som endrer oss mest er ideer som er kraftige nok til at man starter en ny vei.

«Strengt grows in the moment when you think you can’t go on, but you keep going anyway»

Jeg vet innerst inn at jeg ikke ble noe lykkeligere av å drive stort og ha masse ansatte, til slutt kostet det mer enn det smakte rett og slett.
Noe måtte skje.
Hvis du eier en bedrift, så er hele levebrødet ditt avhengig av den, du må gjøre kloke valg for å sikre lønnsom drift og skape en trygg og god arbeidsplass. Det er tæring etter næring. Utfordringer dukker garantert opp før eller senere i en bedrift, men det gir nye muligheter for å skape endring, utvikling og forandring. En nedtur er kun en mulighet til å starte på nytt – og denne gangen enda smartere.
Vi tok derfor et kritisk blikk på oss selv, gikk mange runder på hva vi egentlig ville med bedriften – og resultatet ble en skikkelig helomvending da Ellemelle valgte å flyttet til Kirkegata i 2017. Når en dør lukkes, åpnes alltid en ny.

Vi tilpasset oss markedet og fikk en ny start da vi gikk back to basic, tilbake til kjernevirksomheten og grunnmuren vår. Tilbake til røttene.
Salongen holder til i lokalene til en gammel og ærverdig urmakerforretning som ble bygd opp etter krigen. Interiøret vårt er en mix av nytt og gammelt, her er det en smak av det gode livet på landet, en dose storby-feeling og lukten av aftershave som råder. En side i salongen er forbeholdt for damer – også har vi en klassisk barbershop kun for barske menn i alle aldre. I tillegg har vi et eget hårspa-rom der vi pleier alle gjestene våre med deilig og avslappende hodebunnsmassasje. Å komme på besøk hos oss skal være en opplevelse og et herlig pusterom i en hektisk hverdag. At folk kommer langveisfra for å fikse hår og skjegg hos oss tar vi som et tegn på at vi har gjort noe riktig. Vårt fokus er å skape en god og lun atmosfære med høy servicegrad, hår, skjegg og solid håndverk.

IMG_4452

VELKOMMEN til oss i Kirkegata 16 ❤

Denne endringen har betydd så uendelig mye på mange plan – endelig fant vi oss selv igjen. Vi har ikke angret en dag siden.

KRONPRINSEN og meg
I 2013 fikk jeg en stor konvolutt tilsendt fra Slottet med en særdeles hyggelig invitasjon. 150 av landets unge ledere og talenter ble tatt under H.K.H Kronprins Haakon Magnus sine vinger da SIKT- konferansen ble etablert.

IMG_4313
Hvorfor jeg som en av sju gründere fra Trøndelag ble valgt ut, vet jeg ikke. Men det er uansett en stor ære og en tillitserklæring som jeg setter umåtelig stor pris på. Å få muligheten til å være i et fellesskap med så utrolig mange dyktige, kloke, engasjerte og framtidsrettede mennesker gjør meg stolt og ydmyk. Alle deler av sentrale sektorer er representert, og det er et stort mangfold av bakgrunner og geografisk tilhørighet. På SIKT kan deltakerne lære av hverandre, teste ut ideer og diskutere felles utfordringer og muligheter i framtidens Norge. Vi skal bruke hode, hjerte og hender til det beste for en bærekraftig utvikling for samfunnet.

For meg har dette vært en opplevelse for livet og noe jeg alltid vil huske.

IMG_4312

Statsministeren og Ellemelle

Vi har hatt gleden av å få noen ekstra spennende oppdrag innimellom. Når de ringer fra statsministerens kontor og sier at Erna ønsker at vi styler henne, så sier man ikke nei, for å si det sånn. Vi har fått lov til å pynte statsministeren ved flere anledninger når hun har vært i Namdalen. Stor stas for oss.

RYGGRADEN
En person kan gjerne være utgangspunktet for det hele, men skal man skape en god bedrift er man avhengig av å ha et team av motiverte mennesker som trekker i samme retning.

Jeg vet med sikkerhet at jeg er en helt annen leder nå som jeg er midt i 40 årene, jeg har mer balast, livserfaring, trygghet og en annen ro enn jeg hadde i tjue og tredveårene. I dag tør jeg påstå at jeg har større respekt for andres kompetanse og at jeg lettere slipper til mennesker som er dyktigere enn meg selv.

Jeg brenner for kunnskap, utvikling og mangfold. Noe av det aller viktigste som leder er å klare å være tett på det som skjer i hverdagen og samtidig gi stor grad av frihet til medarbeiderne. Alle må vite hva som er bedriftens DNA og jobbe mot samme mål. Som leder er du nødt til å være ydmyk og omsorgsfull, og du må være villig til å tåle støyten når stormen kommer. Motivere og involvere, vise medarbeiderne at de kan få til det de vil, dyrke det de er gode på og jobbe med mestring er noe som betyr mye for meg.

b044fd86fda348a17d4638c3699424fe

Etter min mening er gode relasjoner på arbeidsplassen det viktigste for å lykkes. De sier at tro kan flytte fjell, og det samme kan sies om godt samarbeid. Dersom man lytter til hverandre, aksepterer hverandre og utvikler hverandre, vil det skape resultater på sikt. Men et godt arbeidsmiljø kan dessverre ikke kjøpes. Det må dyrkes fram, vannes og pleies. Lykkes man med det, kan man høste godene i form av medarbeidere som trives, har lavt sykefravær, er selvgående, motivert og leverer resultater med et smil om munnen.

På Ellemelle har jeg hatt det privilegiet å få ansette noen av de kuleste, dyktigste og flotteste menneskene jeg noen gang har blitt kjent med. Jobbfamilien min. Teamet. Mine medarbeidere er Ellemelles viktigste ressurs. De føler et eierskap til bedriften og tar vare på den som det var deres egen.
Vi har alltid prøvd å være litt annerledes – derfor er også alle våre medarbeidere rekruttert fra utlandet. Nærmere bestemt, Spania. I sjappa vår snakkes det en herlig mix av hålling, spansk, engelsk og «trøndersk med spansk tvist». Ganske eksotisk egentlig!

IMG_5400

Verdien av motivert, dedikert og talentfull arbeidskraft kan det ikke settes en prislapp på. Kulturen vi har i bedriften vår må oppleves – du føler atmosfæren med en gang du går inn døra vår i Kirkegata 16. Det handler om glede, lidenskap og engasjement for det man driver med. Mestringsfølelse er en kraftkatalysator for utvikling. Vi er en målbevisst gjeng som jobber tett sammen, er ekstremt opptatt av å forbedre, videreutvikle oss og spille hverandre gode. Gjestene våre betyr alt for oss, og vi ønsker alltid å yte den beste service vi kan.

«We play together.
We win together
We lose together
We stay together»


LÆR AV DE BESTE
Du blir som de menneskene du omgir deg med. Så omgi deg med mennesker som kan mer enn deg, som vil deg vel, som inspirerer deg til å være modig og gir deg styrke til å se muligheter i stedet for begrensninger. Omgi deg med mennesker som vil løfte deg, gjøre deg god – og får deg til å skinne. Velg de som ser ditt potensial, som utfordrer deg og pusher deg. Omgi deg med mennesker som unner deg alt godt. Mennesker som står så trygt i seg selv at du med deg og ditt ikke oppleves som en trussel.

For meg som leder har det vært viktig å ha mennesker rundt meg som utfyller meg og min kompetanse. Har du noen du stoler på, noen du kan lene deg til, da tåler du mye mer – og klarer mye mer. Når kunnskap deles, ideer blomstrer og nye relasjoner skapes – da tennes gnisten i øynene mine.

Jeg har hatt gleden av å bli inspirert og lære av mange dyktige folk i løpet av disse årene og skylder mange en stor takk for at de har tatt meg inn i varmen og sett noe i meg som var verdt å jobbe med. Dette gjelder f.eks Trond Homo som driver Best Retail Norge, tidligere Trondheimsordfører Marvin Wiseth, MOT-sjef Atle Vårvik, mentor Kristin Landsem og Henki Ofstad som er gründer av bl.a. frisørkjeden H2.

Frisør-gründer i pluss - adressa.no

Foto: adressa.no

Henki Ofstad  inkluderte oss i H2 og sitt konsept tidlig. Henki er businessmann til fingerspissene, har teft, er fremoverlent og har et nettverk av ekstremt dyktige folk rundt seg, både i inn og utland. Fra å starte med å selge hårvoks og ha lager i kjelleren til mora si, til å distribuere og være med på veksten til TIGI, gå fra null til millioner….er helt rått. Henki var nemlig den som klarte å få TIGI til Scandinavia og er nær venn med grunnleggeren og frisørlegenden,  Anthony Mascolo.

Henki har som de fleste gründere møtt motgang, men han ser framover, finner alltid en løsning og kommer sterkere ut i den andre enden.  Å ha fått hans syn på bedriftsmessige ting opp igjennom årene, få støtte, anerkjennelse og gode råd, har betydd enormt mye.
Henki bryr seg om mennesker og kjenner alle – og alle kjenner han. Og jeg tror kanskje hjertet hans banker litt ekstra for de som er «annerledes» i samfunnet eller har havnet utenfor på en eller annen måte. Han ser dem, inkluderer dem og vet at alle kan gjøre noe og bidra, hvis de bare får sjansen – og det får de hos Henki.

IMG_5863

Omringet av blide karer; Marvin Wiseth og Atle Vårvik

IMG_4314

Marvin hadde jeg bl.a. gleden av å ha som mentor i flere år. Vi ble gode venner og jeg var ofte på hytta til han og Lise på Inderøya. Der briljerte han gjerne med sine kokkeferdigheter  og serverte oss damene nydelig mat, i tillegg til at han delte raust av sin kunnskap om livet, politikk, mennesker og business. Alltid gode historier, diskusjoner og refleksjoner når vi møttes. Gode, kloke, inkluderende, engasjerte, snille og jordnære mennesker som jeg ble veldig glad i.

IMG_4321

Lise og Marvin

IMG_5236

Kristin Landsem ble jeg kjent med for mange år siden da jeg var med på gründersamlinger gjennom Innovasjon Norge, og vi har fulgt hverandre siden den gang. Kristin driver egen bedrift på Snåsa som heter «Rise & Shine Institute», en onlinebusiness med fokus på å hjelpe, støtte og utvikle gründere som er i startfasen av å skape egen bedrift.

Kristin er alltid positiv, full av energi, har masse ideer og har en herlig og smittende latter. Kristin har det med å dukke opp når hun tenker at jeg trenger henne, og sammen kan vi diskutere og løse de fleste verdensproblemer.

John Vial fra England er en av verdens mest respekterte frisører. Sammen med dyktige Kristina Isaksson har jeg hatt æren av å få assistere han backstage og på show i København. John Vials tekniske og kreative ferdigheter er legendariske, og han er en pioner innen vårt håndverk. Alt av kjendiser og celebriteter står på kundelista hans i «Salon Sloan» i London. John har gått å lært faget av selveste Vidal Sassoon. Vial jobber med London, New York, Milano og Paris fashion week – og startet karrieren med å fikse håret til bl.a Linda Evangelista og Christy Turlington. Han har også tett samarbeid med designere som for eksempel Alexander McQueen and Stella McCartney.

Fellesnevneren for alle de jeg har nevnt her er at de er hardtarbeidende, de har skapt mye bra og driver god business, de har masse kreativitet, engasjement, teft, vilje og pågangsmot – det er ting jeg beundrer og respekterer. Relevant og nyttig kunnskapsoverføring kan komme fra mange ulike miljøer om du åpner opp for det. Det er viktig å lære av hverandres feil og det er viktig å skjønne hva som kan bidra til suksess. Skal du ikke bli stående på stedet hvil, må du tørre å omgi deg med mennesker som utfordrer deg, som ser utfordringene annerledes og som åpner nye dører hos deg. Du trenger både kritiske stemmer og positive stemmer rundt deg når driver bedrift.

STYRET
Styret og styrearbeid er mer enn en pålagt oppgave, et godt fungerende styre kan være en viktig ressurs for bedriften. Et godt styre består ofte av personer med ulik kompetanse som utfyller hverandre for at virksomheten best kan nå sine mål. Bedriften trenger et aktivt og utviklingsorientert styre. Et godt styre får på plass gode strategier og planer i tillegg til å være rådgiver/støtte for daglig leder. Et styre som utfordrer daglig leder mener jeg er den beste investeringen man kan gjøre for å bringe bedriften videre.

De som satt i styret helt fra starten i 1995 var Målfrid Ramstad og Arne Ramstad.
Arne driver Trio Media og var den som stilte opp og kausjonerte for meg slik at jeg fikk lån i banken til å kjøpe salongen. Uten den hjelpen og støtten hadde ikke drømmen blitt realisert. Så Arne – tusen takk til deg for at du trodde på meg.

Senere har min x-mann Geir André Leithe vært med. Han har vært uvurderlig å ha som støtte hele vegen. Takket være at han jobber i IT-bransjen har han vært den som alltid har sørget for at vi bl.a. har vært først ute med å ta i bruk ny teknologi og har laget alle våre nettsider.

Øyvind Skarstad og ordfører Arnhild Holstad satt i styret under den største utbygginga vi hadde på Amfi Namsos, og da landet var i den verste finanskrisa. Det var utvilsomt mange utfordringer å ta tak i og jobbe med. En utviklende og lærerik periode å ha disse to dyktige menneskene med på laget.

Bilde 16.08.15, 15.42.44

To flotte og dyktige damer; Lise Andersen Wiseth og Arnhild Holstad

Lise Andersen Wiseth og jeg jobbet tett sammen fra 2014. Lise er veldig dyktig på økonomi og mennesker. Hun og Marvin tok meg, Ellemelle og Namsos til sitt hjerte, og bidro bl.a. mye i forhold til å motivere alle medarbeiderne våre på service, teambuilding og personlig utvikling. Det var et nært, godt og inspirerende samarbeid.

Lornts Aastrand og Arnt Olav Gartland kom inn som friske pust i styret i 2016 med et brennende ønske om å bidra med ny giv. Bedriften var inne i en krevende og særdeles tøff fase og de var med på å endevende alt og utfordret meg til å ta mange vanskelige valg om veien videre. Alle idéer blir sterkere når kloke hoder snakker sammen og drar lasset sammen.

1.juni 2016Arnt Olav er dyktig på endringsledelse, og har vært den som har bidratt sterkt til å løfte både meg og Ellemelle til et nytt nivå. Når man endrer måten å tenke på, endrer ting seg rundt deg også. Det handler ikke om hva du har – men hva du gjør med det du har.

«Start by doing what is necessary, then do what is possible, and suddenly you are doing what is impossible.»

Jeg er en kreativ og hardtarbeidende gründer helt inn i sjela mi. Ellemelle er min baby, mitt livsverk, så følelsene styrer ofte det jeg gjør, noe som kan være både en svakhet og en styrke. Arnt Olav er en naturlig ledertype, med bl.a. sin militære bakgrunn er han uten tvil mer autoritær, disiplinert, taktisk og strukturert enn meg. Til tross for ulikhetene har samarbeidet fungert utmerket – for vi er like energiske og har samme driven, er sta og står alltid på ekstra for det vi tror på, vi balanserer, utfordrer og utfyller hverandre godt, og vet hva som kreves for å nå felles mål.

Arnt Olav har prentet inn dette mindsetet i hodet mitt; «Monika, vis folk hva du er laget av – husk at du er rå, du er sterk, du er hel ved. Tøffe tider varer aldri evig, men tøffe mennesker gjør det!»

image0

Å spille hverandre gode har vært vårt mantra, akkurat slik Eggen-filosofien er. Det har vært et forpliktende, utviklende, lærerikt og godt samarbeid. Takk for at du har tatt meg under dine trygge vinger. Takk for at du har tatt sterkt eierskap i Ellemelle. Takk for at du har gjort min hverdag bedre med å være styreleder, mentor og venn. Takk for at du har forstått hvem jeg er og respektert det jeg står for og har bygd opp over mange år. Takk for din positive innflytelse og engasjement, for at du lytter, deler raust av din kunnskap, er stødig som fjell og full av pågangsmot. Takk for at du alltid ser løsninger når jeg mister motet, og henter meg opp fra kjelleren når ting har vært vanskelig. Takk for at du lar deg begeistre – og begeistrer andre. Takk for at du har støttet meg og hatt tro på meg og mine ideer. Takk for nye perspektiv på ting, mer bevissthet, nye tankemønstre og for stor takhøyde. For at du er brutalt ærlig og direkte. For at du er realistisk og kritisk. Takk for at du har jaget meg ut i all slags vær for å få meg til å ta bedre vare på meg selv, effekten er sterk i kroppen og sterk i toppen. Takk for at du har utfordret og pushet meg utenfor komfortsonen og klart å få frem det beste i meg. Takk for at du trør hardt på bremsepedalen når kreativiteten min bobler og jeg har mest lyst til å gasse på. Takk for alle heftige diskusjoner og gode samtaler over en kaffekopp, motivasjon, nysgjerrighet, latteranfall, gode råd, spark i baken og klapp på skuldra. Takk for at du unner meg å lykkes og jubler like høyt som meg når ting går enda bedre enn vi kunne håpe på. Takk for at du klarer å skape entusiasme på veien til målet. Vi har lagt sten på sten igjen, bygd oss opp og fått til mer enn vi trodde var mulig. Du har lært meg at tålmodighet noen ganger er en stor styrke. Takk for at ny grobunn for kreativitet, nytenkning, kompetanse og vekst er skapt i Ellemelle. Takk for at du har lært meg å jobbe smartere, ikke hardere. Ny innsikt gir bedre utsikt. Det har til tider kostet blod, svette og tårer, og vi hadde ikke vært der vi er i dag uten akkurat deg med på laget. Du kan være tøff i skjegget, men har et varmt hjerte for de du bryr deg om. Så TUSEN TAKK, Arnt Olav – for at du har vært med å styre skuta vår med stødig hånd de siste 4 årene.

«Coach me and I will learn. Challenge me and I will grow. Believe in me and I will win.»

KORONA PANDEMIEN – en ny verden
Frisør og velværebransjen har stått midt i den verste krisen noensinne som følge av korona viruset. Vår bransje er blant de som ble hardest rammet. På fire timers varsel ble vi beordret lockdown 12.mars kl.18.00. Pålagt yrkesforbud og fikk levegrunnlaget vårt revet vekk. Alle ble permittert. Regjeringen innførte de strengeste smitteverntiltakene i fredstid. Mange er i en situasjon hvor arbeidsplasser og livsverk er i stor fare. Det er en krevende tid vi står i, med utfordringer ingen av oss kunne forutse.

Når verden stopper opp, som nå i koronakrisen, stopper også næringslivet. Og når næringslivet stopper opp, mister folk levebrødet sitt. Omstillinger og endringer angår oss alle, hver dag. Den nye normalen vil være annerledes, men med store muligheter – og utfordringer som vi må lære oss å navigere i. Små og mellomstore bedrifter utgjør ryggmargen i våre lokalsamfunn. Personer som tør å satse og etablere egne bedrifter er viktige fordi de skaper arbeidsplasser og bidrar til nyskaping og utvikling. Dette må vi ta vare på, støtte opp om og forstå viktigheten av.

Etter 6 uker i lockdown fikk vi endelig åpne salongen igjen 27.april, men med visse restriksjoner og smitteverntiltak som gir trygghet for arbeidstakere og kunder. Det er godt å kjenne på at vi har vært savnet av folk i gata, hår betyr faktisk noe for oss alle. Det har med identiteten vår å gjøre, du forteller omverden hvem du er bl.a. ved hjelp av håret ditt. Det betyr igjen fulle lister i salongen og stor trivsel for oss som får stå på gulvet å jobbe og møte spennende mennesker hver eneste dag. Vi føler oss privilegert.

Når det brenner under føttene er det du ser hva du er laget av. For det handler om hvor raskt du reiser deg igjen etter at du har fått et slag midt i trynet, og hva du velger ta med deg av lærdom.

Uten håp er vi ingenting. Håp ligger i gode ideer. De gode og banebrytende ideene oppstår ofte når vi gjør andre ting og dagdrømmer litt. Skal vi løse de utfordringene vi står foran, er vi avhengig av alle gode ideer vi kan få og at gründere tør å satse videre. Inspirasjon til å holde seg fleksibel nok til å forandre seg med omgivelsene er et viktig konkurransefortrinn, samt å forstå behovene som skaper endringen – samtidig som man er tro til egen kjerne.
Den vanskelige tiden vi opplever nå, kan også være med på å få frem det beste i oss; Ny kreativitet og mer skapertrang. Takknemlighet. Vitebegjærlighet. Omsorg og kjærlighet. Det store vendepunktet verden opplever nå, kan også bli til mange små og viktige vendepunkt for den enkelte. Vi kan oppdage livet på nytt, oss selv og hverdagen vår. Vi kan lære oss å elske de små, ekte og nære tingene, ta nye grep på det som faktisk betyr mest her i livet.

Så vær alltid raus og god med de rundt deg og heie på alle som våger å gå for drømmene sine, som strever og jobber hardt for å nå sine mål – gi kredit til de som lykkes. Husk at ingenting kommer gratis!


ENDELIG MANDAG
Etter 25 år har Ellemelle blitt en livsstil for meg. En hverdag jeg elsker. Jeg gleder meg alltid til mandag og en ny uke. Jeg trives best med å jobbe på gulvet, med saksa i hånda, bak frisørstolen. Det er mye jobb å være liten og sårbar, men det ligger også en frihet i å ikke være stor. Et valg som ble riktig for min del.
Jeg er nok min egen største kritiker og stiller store krav til meg selv, men med noen år på baken og erfaringer rikere så er skuldrene litt lavere. Veien blir ofte til mens man går, man lærer og erfarer slik at man kan ta bedre og mer gjennomtenkte beslutninger. Du skaper den framtida du vil ha med de valgene du tar. Jo mer du lever i tråd med dine egne verdier, jo mer livskvalitet får du. Det er ikke alltid lett å drive noe eget, det skal jeg skrive under på, men det er definitivt verdt det. Jeg har gått min egen veg og gjort det som har vært viktig og riktig for meg å gjøre. Jeg er sabla STOLT over det vi har fått til sammen og den jeg har blitt i prosessen. Det beste er at vi stortrives på jobb og har det GØY sammen, vi har skapt resultater, nådd våre mål – og får jobbe med det vi elsker.

Og skulle ikke alt bli som vi drømte om, så tenker jeg som så at det var i alle fall bedre å gjøre et ærlig forsøk enn aldri å våge. For en ting er sikkert, du vokser ikke når ting er enkelt, du vokser når du møter utfordringer. Uansett hvor mange ganger du faller, kan du reise deg opp igjen. Så takk til de som har avvist meg og mine ideer – ofte er et nei en omvei til noe bedre. Du kommer dit du skal, du får det til, selv om det betyr at det kanskje tar litt lenger tid og at du må ta en midlertidig omvei, en litt annen retning enn du hadde tenkt i utgangspunktet. Å komme seg på beina igjen etter man har falt gir deg en enorm mestringsfølelse, det gjør deg tøffere og klokere. Lev i tråd med dine egne verdier, sett grenser, for da er du den sterkeste utgaven av deg selv. Min oppskrift er perspektiv, erfaring og kontroll – tro på ideen din, lev sterkt og aldri, aldri gi deg!

Mitt beste karrieretips er å være nysgjerrig, leken og sulten på kunnskap, være til stede og interessert. Grip de mulighetene du får og møt alltid mennesker med et åpent sinn. Selv om du nødvendigvis ikke er aller best, vinner du mye på å være arbeidsom. Uansett hva du skal gjøre – husk at alt starter med en lidenskap.

Livet er fylt med kontraster. Ikke bare livet, men alt rundt oss er et sammensurium av ulikheter. Hva hadde vel lyset vært uten mørke? Lykke uten sorg? For å nyte det gode må man også erfare det vonde. Det er i kontrastene vi lever. Vi kan aldri kontrollere hva som skjer rundt oss, men vi kan velge hva vi vil fokusere på, hva det betyr for oss, og hva vi vil gjøre med det. I det øyeblikket du tør å ta et valg, endrer ting seg. Du får litt mer livserfaring i bagasjen din. Ta vare på deg selv og gi plass til det som gir livet ditt mening og gjør deg glad. Det viktigste jeg har lært om meg selv i løpet av alle disse årene er at jeg har en sterk drivkraft og passion for det jeg brenner for. Jeg har stayerevne, er løsningsorientert, er en ukuelig optimist og kan jobbe utrettelig mot et mål.  Men det mange kanskje ikke tenker over er at det til tider er ensomt å være leder – man trenger støtte, bli sett og anerkjent, få påfyll av motivasjon, bli utfordret og diskutere med andre som forstår hva man gjør og liker å prate business. Så finn noen gode mennesker og kloke hoder som du kan sparre med, det er godt å ha noen som heier på deg, og er der de dagene det er litt tungt. Jeg trives utvilsomt aller best når jeg kan samhandle med andre dyktige mennesker, når jeg får lære nye ting og kjenner på en gnist og glede av å skape noe sammen. Vi klarer ikke alltid alt selv, så husk at det er en styrke å kunne be om hjelp og lytte til erfarne fjellfolk når du går deg litt husblind i egen bedrift og liv. Dette kan være en ny start, til noe nytt og bedre. Jeg har også lært mye om folk, og hvem som står der last og brast uansett hva som skjer. De menneskene betyr alt. For ofte kan man oppleve å bli kritisert når man stikker hodet frem, når man er annerledes og vil noe, og jeg har etter hvert klart å akseptere at uansett hva jeg gjør – eller ikke gjør, så er det umulig å bli likt av alle. Jeg tenker som så at bare du er ekte og autentisk, så vil du tiltrekke deg de menneskene som liker deg akkurat slik du er.

Selv om jeg nå antakeligvis går under kategorien «moden kvinne» med mine 45 år på baken, føler jeg at jeg har et uforløst potensial, og at kraften og viljen fortsatt er der til å følge nye drømmer. Når jeg er på eventyr i hverdagen min – da er jeg lykkelig!

«All our dreams can come true – if we have the courage to pursue them!»
– Walt Disney

IMG_4765

Hverdagens små og store seire er som kjent viktig å feire – og denne milepælen likeså, så i kveld er det rigget for LÅVEFEST hjemme på Brumoen gård. Familie, gode venner og de som betyr – og har betydd mye for meg og Ellemelle opp igjennom årene er invitert på jubileumet. Vi skal skåle, kose oss og skape gode minner sammen – jeg gleder meg stort!!

Til slutt ønsker jeg å rette en stoooor og ydmyk TAKK til de rause, gode og snille menneskene jeg er så heldig å ha i mitt liv. Og spesielt til min største heiagjeng – mine snille, omsorgsfulle, tålmodige og hjelpsomme barn, Celine og Markus ❤ Jeg elsker dere!!
Til min kjære familie som støtter meg og er der i tykt og tynt ❤
Til mine fantastiske venner som heier på meg og alltid stiller opp  ❤
Til mine gode kollegaer som møter opp med store smil, er engasjert og står på gulvet og jobber hver eneste dag ❤
Til trofaste og lojale gjester som år etter år besøker oss på Ellemelle ❤
Jeg er uendelig takknemlig.

Lykken er å lykkes sammen ❤ Husk at det er de små magiske øyeblikkene som skaper det store magiske livet!

Monika

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s