Det er mørkt så mange steder – og verden er litt rar for de fleste av oss. Landet vårt har gått inn i ei uvirkelig tid, som det ikke er lett å forstå rekkevidden eller utfallet av. Alle rammes av den nye og ekstreme situasjonen med korona viruset. Hverdagen er plutselig uforutsigbar og vanskelig. Livet vårt endres for alltid og vi mennesker får en «oppvåkning» på hvor sårbart alt egentlig er.
Mange av oss er redde for Korona-viruset, både for å bli smittet og for å smitte andre. Sosiale medier og nyhetene forteller mange og dystre historier, og det er ikke lett å vite hva man skal tro. Mange er redde for jobben og arbeidsplassen sin. Mange savner besteforeldre, skolekamerater og venner. Dette setter preg på hverdagen vår på mange vis, og er utfordrende både for barn og voksne. Vi vet at koronapandemien til slutt vil gå over. Men hvor lang tid det vil ta før vi trygt kan gi hverandre et vennskapelig klapp på skuldra, gi hverandre en spontan og god klem og stå nærmere hverandre enn én meter, er enn så lenge ikke godt å si.
En tsunami har rammet norske bedrifter og norske arbeidsplasser – og det er viktigere enn noen gang å støtte opp om lokalt næringsliv. Vi må bry oss om hverandre, vise omsorg, om vi er venner eller uvenner, konkurrenter eller samarbeidspartnere. Vi må slå ring om og kjempe for det vi har kjært.
Frisør og velværebransjen står midt i den verste krisen noensinne som følge av korona viruset. Vår bransje er blant de som er hardest rammet. På fire timers varsel ble vi beordret lockdown 12.mars kl.18.00. Pålagt yrkesforbud og fikk levebrødet vårt revet vekk. Regjeringen har innført de strengeste smitteverntiltakene i fredstid.
Mange er nå er i en situasjon hvor arbeidsplasser og livsverk er i stor fare. Det er unntakstilstand og vi blir utfordret på alle plan. Jeg savner tryggheta i hverdagen, jobben min, kollegaer og kunder. For som bedriftsleder har man satset alt på å skape sin egen arbeidsplass, bygge opp en bedrift og bidra til vekst og utvikling i lokalsamfunnet. En trygg og god jobb, en jobb vi gleder oss til å gå til hver eneste dag for å møte våre fantastiske kunder.
Med løpende kostnader og null kroner i omsetning settes bedrifter nå i økonomiske vanskeligheter. Bedrifter som ikke får utøve yrket sitt har ingen omsetning, men faste kostnader løper uansett. Bedrifter vil da få et likviditetsproblem som igjen blir et soliditetsproblem. Det er mange små og sårbare gründere og bedriftsledere som trenger all den hjelp de kan få.
Alle frisører er altså permittert fra sine jobber på grunn av dette og har vært nødt til å melde seg som arbeidssøkere på NAV. Det er tøffe tider, for alle.
Myndighetene har stengt dørene våre, og i dag 27.mars kom regjeringen med et forslag/krisepakke om å dekke en del av bedriftenes faste utgifter, som en slags kontantstøtte. Ambisjonen er at pengene skal være hos bedriftene innen tre uker. Nå handler det om bedrifter som trenger cash, ikke kreditt og lån. Ordningen er som en nødhjelp å regne, den skal være effektiv og den skal virke raskt. Bedriftene må søke støtte gjennom en digital plattform og vil få utbetalt støtten rett på konto, sier Finansminister Jan Tore Sanner. Kompensasjonen skal i utgangspunktet gjelde for to måneder, men kan bli forlenget. Pengene fra staten er helt nødvendige og er med på å skape en viss trygghet for at bedriftene kan klare seg gjennom dette. Den vil være med å bidra til at mange sunne bedrifter unngår konkurs og kommer seg raskere på beina når krisen er over. Folk må ha en jobb å gå til etterpå også. Dette er et skritt i riktig retning.
Takk til lokale politikere for at de har skjønt alvoret i dette og gjort alt de kan for å jobbe oppover i systemet og mot Regjeringa. Det er heller ingen tvil om at det har vært helt uvurderlig for bransjen vår å være en del av NHO i denne saken. De har gått i bresjen for å redde frisør- og velværebransjen sammen med NFVB. Frisør – og velværeforbundet (Nfvb) og NHO har jobbet hardt for å kjempe for små og mellomstore bedrifters videre eksistens. NHO har jobbet tett med regjeringen, finansnæringen og næringslivsorganisasjonene, for å fastsette et rammeverk for en kompensasjonsordning for bedrifter med inntektsbortfall grunnet koronakrisen. Godt samarbeid lønner seg for alle parter.
Vi vet det fortsatt blir tøft og at alle vil blø. Men nå får vi i alle fall hjelp som kan berge levedyktige og seriøse bedrifter, slik at flinke fagfolk og lærlinger skal ha arbeidsplassen sin også etter at dette er over.
Nå handler alt om at vi må holde oss flytende gjennom en unntakstilstand som fort kan bli langvarig – og dét er en omstilling som både er mentalt og operasjonelt krevende.
I mellomtiden er det lite annet å gjøre for oss gründere enn å stole på kvaliteten i bedriftene vi leder, ha tett samarbeid med styret og ta tøffe beslutninger raskt, hjelpe hverandre der vi kan. Vi må jobbe hardere og smartere enn noen gang for å være rustet for morgendagens næringsliv.
Vi krysser fingrene hardt for at krisen ikke tar knekken på all kreativ skaperkraft og lysten til å ta risiko med å skape sin egen arbeidsplass. Norge trenger gründere i fremtiden også. Nå må vi stå sammen og støtte hverandre, vise styrke, utholdenhet, og ta tak i vår kapasitet. Når krisen rammer oss som hardest er det vi må finne nye veier opp og frem igjen. Vise at vi er handlekraftige, endringsvillige og løsningsorienterte.
Ut av kriser kommer det alltid noe godt i den andre enden. Det som skjer nå gir oss erfaring og vi kommer klokere og sterkere ut av dette. Til slutt.
Vi er alle i samme båt. Nå må vi bare få skuta på rett kjøl igjen.
Trekk pusten, rett ryggen, vær sterk, hold ut, hold stø kurs – vi tåler hardt vær.