Reise til ettertanke…

En times kjøring vest for Krakow ligger åstedet for en av de verste skamplettene i menneskehetens historie. Å besøke konsentrasjonsleirene der nazistene utryddet rundt halvannen million mennesker under 2. verdenskrig er deprimerende, men lærerikt og helt klart en viktig opplevelse.

Auschwitz – Birkenau som ble opprettet av tyske nazister i 1940. I 1942 ble leiren sentrum for den totale utryddelse av det jødiske folk. I dag er Auschwitz – Birkenau museum og minnested, og står som et symbol på nazistenes grusomheter, terror, folkemord og Holocaust. Auschwitz ble en utryddelsesleir for alle som ikke var av den ariske rase.

I begge leirene står bevarte blokker og fangebrakker, sammen med hovedinnganger, vakttårn og piggtrådgjerder. Noen av de konstruksjonene som nazistene ødela da de måtte rømme leiren, er bygd opp igjen med de originale delene. Fengselsblokkene inneholder utstillinger som viser leirens historie. De forsøker også å vise hvilke lidelser fanger fra forskjellige nasjoner gjennomgikk før de ble drept.

Å reise til et sted som Auschwitz-Birkenau er noe helt utenom det vanlige og går nesten ikke an å forberede seg på. Inntrykkene er sterke og følelsene mange… Bildene jeg tok under besøket gir deg et lite innblikk i hvordan fangene hadde det. Et besøk til ettertanke og som nok vil sitte lenge i kroppen både hos meg og mine venner…

 

mm

 

Vi begynte vår vandring ved porten med inskripsjonen ”Arbeit macht frei” (Arbeid gjør fri). Gjennom denne porten kom det inn fanger under Den andre verdenskrig, og mesteparten av dem ble drept her. I dag kan vi bare se en del av leiren, fordi nazistene prøvde å fjerne spor etter sine forbrytelser: de sprengte bygninger samt installasjoner og brente dokumenter

 

 

k

 

Leveforholdene (hvis man kunne kalle det det) var grusomme.  Fangene sov i køyesenger med tre etasjer og lå rett på plankene.  Arbeidsdagen var 12 timer uten pauser, så mange døde av utmattelse, og tok man pauser eller begynte å jobbe sakte ble man henrettet.  Mange døde også av underernæring, som følge av medisinske eksperimenter eller bare når SS-troppene ville ha det ”gøy”.  Fangene bar samme drakt både sommer og vinter og døde ofte av kulden eller av varmen.

Bygningene i Auschwitz 1 var egentlig beregnet til 40-50 personer, men det bodde allikevel ca 200 i hver bygning til tider.

 

 

ø

 

Vi  besøkte rom fylt med hundretusener av barnesko, briller, kofferter med navn og adresser eller tonnevis av hår. Og du ser de doble elektriske piggtrådgjerdene, vakttårnene, galgene og krematorieovnene…

 

ll

 

Hver dag ble det foretatt en opptelling av fangene. Det ble foretatt flere tellinger om dagen. Manglet det noen så ble et visst antall drept som straff fordi noen hadde flyktet. F.eks. en dag hadde en dødsdømt fange klart å rømme, 20 andre fanger måtte da bøte med livet.

 

 

m

 

x

 

j

 

 

g

 

 

n

Det gjorde et uforglemmelig og sterkt inntrykk å besøke Auschwitz/Birkenau…

 

 

h

 

 

Birkenau:

Den andre leiren, Birkenau, også kjent som Auschwitz 2, var tretti ganger større og atskillig mer primitiv. Heinrich Himmler, sjefen for SS – troppene bestemte at dette skulle bli en utryddelsesleir.  Auschwitz I var altså en arbeidsleir og Auschwitz II eller Birkenau var en dødsleir.  70% av fangene som kom dit ble sendt rett til gasskamrene.

Den ble i motsetning til Auschwitz, som egentlig var et fengsel for politiske fanger, bygget spesielt for å få maskinmessig effektivitet i henrettelsene med store gasskamre og krematorier. Her ankom de beryktede togene med jøder fra hele Europa, og 3/4 av dem, alle barn, eldre og svake ble sendt rett i gasskamrene ved ankomst. Resten bodde i kummerlige trebrakker inntil hardt arbeid og underernæring gjorde slutt på også dem

I noen av fangebrakkene ble det stuet sammen opptil 1000 fanger. Bygningen de lå i hadde en gang vært en stall for 52 hester. Sengene de lå i, hadde 3 etasjer og var omkring 1.5 meter bred. I hver etasje lå det rund omkring 8 personer, dvs. 24 personer i hver seng…

Birkenau ble bombet av tyskere, for å skjule alle bevis. Det er en av grunnene til at det er igjen så få bygninger. Men også SS- soldatene var med på å rive ned leiren mot slutten av krigen. Det måtte de for å slette alle bevis mot den enorme menneskeslaktingen.

 

z

 

æ

Birkenau

Vanskelig å fatte alle de skjebnene som utspilte seg her; all ondskapen satt i system…

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s